Blogger Widgets

Recents in Beach

Çifte standart - Erkek ve Kadın Güzelliği Üzerine Çifte Standart

Çifte standart:

Çifte-standart


Kadın ve erkek arasındaki çifte standart bugün hala mevcut olsa da, kadın güzelliğine odaklanma ve takıntı çok daha eski zamanlara dayanıyor olabilir.

Eski zamanlarda Kadın Güzelliğine Odaklanma

Günümüzde pek çok insan, erkekler ve kadınlar arasında her zamankinden daha fazla çifte standart olduğunu hissetse de, tarihi kaynaklar güzellikle ilgili çifte standardın eski zamanlarda daha fazla var olabileceğini göstermektedir. 

İlk zamanlardan itibaren, kadınların iç alanlarda anaerkil bir rol oynadığı görülmüştür. Anne figürü olmaları, ürettikleri çocuk sayısının yüksek olması ve kocalarına boyun eğmeleri bekleniyordu.

Antik uygarlıklardan günümüze ulaşan sanat eserleri  kadınlara uygulanan çifte standartların varlığını ortaya koymaktadır. 

Günümüzde ise Video oyunları ve grafik romanlarda vb. benzer şekillerde  tasvir ediliyor.

Kadınların fiziksel özellikleri taş heykeller ve tablo yoluyla  sık sık gösterilir. Bilinen en eski heykel olan Willendorf Venüsü'nde buna dahil.

Willendorf VenüsüWillendorf-venus


Günümüzde Erkekler ve Kadınlar için Çifte Standart

Bugün, kadın ve erkek arasındaki çifte standart çok daha açıktır. Erkek güzelliği veya erkek vücut tipi  sosyal medyada nispeten daha az görülürken, kadın hemen hemen her zaman yakın inceleme altındadır. 

Erkekler ve kadınlar için çifte standart için bir örnek; 

Bir adam birçok kadın arkadaşı olduğunda, o takdir edilir, ama bir kadın birçok erkek arkadaşı olduğunda, o küçümsenir. 

Makyaj Standardı

Makyaj reklamlarından sabun reklamlarına kadar, kadınlar her zaman genç ve güzel, mutlu ve iyi bir görünüme sahip olarak tasvir edilirler. 

Örneğin, birçok saç ve losyon markaları, yüksek standartları yakalamak için kadın nüfus üzerine büyük oranda baskı yapar. İşin daha kötüsü, bu reklamları sık sık gören erkeklerin kadınları kendi hayatlarında bu standartlara dayandırıyor olmalarıdır. 

Kadınlar Özellikle kozmetik alanında, güzelliğinin ideal formuna uyacak şekilde toplumun baskısı altına sokuldular ve baskı altında olmaya devam etmektedirler. Bu ideal yüz ve görüntüyü korumak ve böylece bu çifte standartlara uymak için, günümüzde birçok kadın burun estetiği (burun işleri) gibi estetik cerrahiye başvurarak bunu yapmak zorunda kalmamalıdır.

Toplum Bu Çifte Standardı Değiştirebilir mi?

Toplumun çifte standart hakkındaki mevcut görüşlerine rağmen, bu kültürü değiştirmek için umut vardır. Birçok kişi zaten erkekler ve kadınlar arasındaki yanlış çifte standartlara meydan okumaya başladı.  Kadın siyasetçi ve yazar Naomi Wolf,  The Beauty Myth (Güzellik Efsanesi) adlı kitabında, toplumdaki kadınların,  hayattaki hedeflerine odaklanmaktan çok diğerlerinin görünüşlerine odaklanmalarını sağlayan bir "komplo kültürü" olabileceğini belirtir.

Günümüz toplumu, kadınlara ideal kadın bedeni ya da görünüşü klişesine uymak için uygulanan haksız eleştirilerin daha fazla farkına vardığı için, olumlu ilerleme kaydedilebilir. Hem erkeklere hem de kadınlara eşit davranarak, kadın ve erkek arasındaki çifte standardı göz ardı ederek ve bunun yerine fiziksel imajlarından ziyade kadın karakterinin içeriğine odaklanarak, toplum kültürü daha iyiye doğru bir değişiklik yapabilir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar