Blogger Widgets

Recents in Beach

Walter Summerford: Dört Kez Yıldırıma Çarpılan Adam

 Üzerine tam 4 kez yıldırım düşen Walter Summerford

Kaydeden Tamer Arbak

Bir İngiliz subayı olan Walter Summerford'a dört kez yıldırım çarptı. Bu doğru, dört kez! Pek çok kişi bu adamın yaşayan en şanssız adam olduğunu düşünebilir ama bu yıldırımların her birini atlatmak mucizeden başka bir şey değildi.

Dört kez yıldırım çarpması sonucu bir insan nasıl hayatta kalır? İlk etapta yıldırım çarpması ihtimali nedir ve son derece şanssız mıydı, yoksa daha fazlası mıydı? Bu yazımızda Walter Summerford'dan ve onun sıra dışı hikayesinden bahsedeceğiz.

walter summerford
Walter Summerford

Bir insana Yıldırım çarpma  ihtimali  nedir?

Şansınız fırtına sırasında nasıl davrandığınıza göre belirlenir. Eğer yıldırımı ciddiye alır ve çok geç olmadan sığınak ararsanız, yıldırım çarpması ihtimaliniz neredeyse sıfırdır.

Yıldırım yılın herhangi bir zamanında meydana gelir, ancak yıldırım ölümlerinin çoğu Yaz aylarında meydana gelir ve Temmuz en ölümcül aydır.

Ancak fırtına tehlikesini göz ardı ederseniz veya onlar etraftayken riske girerseniz, çarpılma olasılığınız daha yüksektir. Yıldırım sadece çarpan kişiye değil aynı zamanda ailesine ve arkadaşlarına da zarar verir. Yıldırım yaralanmaları uzun süreli, yıkıcı ve tedavisi maliyetli olabilir.

Çoğu insan yıldırım çarpmasının nadir görülen bir olay olduğunu bilir. Amerika Birleşik Devletleri'nde yılda ortalama 40 milyon yıldırım düşüyor ancak yıldırım çarpması ihtimali milyonda birden az .

Birden fazla yıldırım çarpması ihtimali bundan bile daha azdır ve yıldırım çarpması mağdurlarının neredeyse %90'ı bu çetin sınavdan sağ kurtulur. 

Ne yazık ki yıldırım çarpmaları, güneşin yüzeyinden beş kat daha sıcak olan 50.000 Fahrenheit (27760 Santigrat) dereceye ulaşabilir. Sonuç olarak, hayatta kalanların çoğu yıkıcı nörolojik ve kardiyovasküler komplikasyonlarla uğraşmak zorunda kalıyor.

Birleşik Krallık'ta istatistikler çok farklı; bu da Walter Summerford'un inanılmaz hikayesini açıklıyor. Birleşik Krallık'ta yılda 300.000 yıldırım çarpması yaşanıyor ancak yıldırım çarpması ihtimali 15.300'de 1 civarında . 

Bu, dört kez yıldırım çarpması ihtimalinin neredeyse imkansız olduğu anlamına gelir, ancak Walter Summerford'un başına gelen de tam olarak budur.

Türkiye'de Karadeniz bölgesi başta olmak üzere; Akdeniz, Doğu Anadolu, Ege'de yıldırım olayları görülmektedir.

Walter Summerford'un Hikayesi

Walter Summerford, I. Dünya Savaşı sırasında İngiliz Ordusunda Binbaşıydı. 1918'de, Belçika'da bir tarlada ata binerken Summerford'a yıldırım çarptı. Bu ilk darbe onu belden aşağısını felç etti ama kalıcı olmayacaktı.

Maalesef durumu İngiliz Ordusunu onu terhis etmeye zorladı. Summerford daha sonra  emekli oldu ve iyileşti , yavaş bir rehabilitasyon döneminden sonra tekrar yürüyebildi.

İkinci yıldırım çarpması, yalnızca altı yıl sonra, 1924'te yerel bir nehrin kıyısında balık tutarken meydana geldi. O zamanlar bunu hiç düşünmüyordu ama yanlış zamanda yanlış ağacın altında oturuyordu.

Ağaca yıldırım çarptı ve ağaç ona fırladı, bu da Summerford'un sağ tarafının tamamen hissini kaybetmesine neden oldu. Eski subay bir kez daha kısmen felç oldu ve yeniden bir rehabilitasyon sürecine girecekti.

Mucizevi bir şekilde Walter Summerford iyileşti ve bacaklarını bir kez daha kullanma becerisine kavuştu. Bundan sonra, etrafta dolaşarak ve Doğa Ana'nın ve onun harikalalıkrının tadını çıkararak çok zaman geçirdi.

Summerford hevesli bir açık hava adamıydı ve genellikle balık tutma, kamp yapma ve yürüyüş gibi etkinliklere katılmaktan keyif alırdı.

Ancak Doğa Ana bu zavallı adama karşı kin besliyormuş gibi göründüğü için yinee şansı yaver gitmeyecekti. Yaklaşık altı yıl sonra, 1930'da Summerford, bir parkta yürürken ve güzel manzaranın tadını çıkarırken tekrar yıldırım çarptı. Bu olay diğer seferlerinkine benzemiyordu.

Üçüncü yıldırım çarpmasından sonra Walter Summerford baştan ayağa tamamen felç oldu. Rehabilitasyon başarılı olmayacak ve geri kalan günlerini hastane yatağında geçirecekti.

Üçüncü yıldırımdan sonra kendisini muayene eden doktorlar, hayatta kalmasının mucize olduğunu ve herhangi birine bu kadar çok yıldırım çarpmasının ihtimal dışı olduğunu söyledi. Ayrıca herhangi birinin üç kez yıldırım çarpması ihtimalinin astronomik olduğunu da belirttiler. Üçüncü yıldırımdan da sağ çıkmasına rağmen Summerford tamamen felçliydi ve yaşam mücadelesi veriyordu. Nihayet 1932'de vefat etmeden önce iki yıl daha her gün savaştı.

Daha önce Walter Summerford ve dört yıldırım düşmesinden bahsetmiştik, değil mi? Muhtemelen tahmin ettiğiniz gibi, ölümünden sonra bile Walter Summerford'a dördüncü kez yıldırım çarptı. Tüm zorluklara bir kez daha meydan okuyan Walter Summerford'un mezar taşı, Vancouver'daki Mountain View Mezarlığı'na defnedildikten yaklaşık dört yıl sonra yıldırım çarptı.

Walter Summerford Mezar Taşı
Walter Summerford'un yıldırımdan kırılan Mezar Taşı

Walter'a yakın olanlar bunun onun şansı olduğunu söylüyor ve bazıları da bir şeyin onu lanetlediğini söylüyor. Bu lanetli seçenekte bir şeyler olabilir, çünkü Walter'ı altı yılda bir saat gibi işleyen bir şekilde yıldırım çarpıyordu. Ama bu göksel bir varlığın laneti miydi? Walter Summerford, Doğa Ana'ya hayatı boyunca bir şekilde yanlış mı anlamıştı ve o şimdi intikamını mı alıyordu? Bunların hepsi bir sır ve açıklanamaz.

Bu sadece bir adamın başına gelen trajik olaylar dizisi miydi? Hiç kimse bunu kesin olarak bilemeyecek, ancak Walter uyarı işaretlerini dikkate almamış ve çevresini gözlemlememiş olabilir.

Yıldırımın Çarpma İhtimalini Artıran Faktörler

Yıldırım çarpması olasılığını artırabilecek birkaç faktör vardır. Birincisi, dışarıda çok fazla zaman geçirirseniz Çarpılma olasılığınız daha yüksektir. Golf veya balıkçılıkla uğraşıyorsanız yıldırım çarpması ihtimaliniz daha yüksektir.

İkincisi, fırtınaların yaygın olduğu bir bölgede yaşıyorsanız çarpılma riskiniz artar. Dışarıda bir fırtınaya yakalanırsanız hemen yapmanız gereken bazı şeyler şunlardır:

  • Bir an önce bir yere sığının; Fırtına çok uzakta görünse bile, yıldırım fırtınanın merkezinden 20 mil (32,1 KM) kadar uzağa düşebilir.
  • Çok iyi iletken olduklarından göletlerden, göllerden veya diğer su kütlelerinden uzak tutun.
  • Etraftaki en uzun şey siz olmayın.
  • Özellikle “paratoner” etkisi yaratabilecek metal donanıma sahipse sırt çantanızı çıkarın.
  • Ağaçların altına sığınmayın; genellikle etraftaki en uzun şeylerdir.
  • Sabit hatlardan, duş veya küvetlerden uzak durun ve kullanıyorsanız elektronik cihazlarınızı fişten çekin.
  • Her şey başarısız olursa, "yıldırım pozisyonu" alın: elleriniz kulaklarınızın üzerine ve topuklarınız birbirine değecek şekilde çömelin. Bu konum yıldırımın sizin için daha kolay bir yol olmasını sağlayacaktır. 

Walter Summerford'un hikayesi bir trajedi olsa da aynı zamanda bir dayanıklılık, cesaret ve umut hikayesidir. Walter hayatında zor bir durumla karşılaştı ama sonuna kadar mücadele etti. Hikayesi bize, işler ne kadar zor görünürse görünsün ya da aleyhimize olan ihtimaller ne kadar olursa olsun asla pes etmememiz gerektiğini hatırlatıyor.

Buradan alınacak bir diğer ders ise, her altı yılda bir yıldırım çarpan bir kişi için çevresini gözlemlemenin ve fırtına koşulları yaklaşırken akıllı olmanın çok önemli olduğudur. Uyarılara kulak asmazsanız tarihteki ikinci şanssız kişi olabilirsiniz.


Şimdi bu hikayeyi 1 arkadaşınızla paylaşın ve  yıldırımın negatif enerjisini üzerinizden atıp kurtulun!


Yorum Gönder

0 Yorumlar