Blogger Widgets

Recents in Beach

Ley Hatları: Tesadüf mü yoksa Gerçeğin Kaynağı mı?

 

Ley Hatları



Bazıları ley hatlarını sahte bilim olarak adlandırabilir, ancak bu eski yolların fikri varlığını sürdürdü. Antik yerleri, anıtları ve yapıları birbirine bağlayan ley hatları çıplak gözle görülmeyebilir. Ancak dünyanın her yerindeki en önemli yerlerden bazılarını birbirine bağlıyorlar. 

Türkiye'deki ley hatları
Türkiye Ley Hatları


Hem akademisyenler hem de ezoterik gruplar tarafından araştırılan ley hatlarının varlığına hararetle itiraz ediliyor. Bu makalede ley hatlarının hem bilimsel hem de fantastik öğelerini inceleyeceğiz ve bu varsayımsal bağlantıların etrafımızdaki dünyaya dair anlayışımızı tam olarak nasıl şekillendirebileceğini göreceğiz. 

Ley Hatları Nedir? 

Ley Hattının meşruiyeti tartışılırken, buna inananlar bu çizgileri simge yapılar ve antik yapılar gibi önemli yerleri birbirine bağlayan düz çizgiler olarak tanımlıyor. Bu önemli yerlere örnek olarak dikili taşlar ve Mısır piramitleri gösterilebilir. 

Ley hattına inananlar, eski uygarlıkların bu yer işaretlerini, düz ley hatlarıyla kolayca bağlanabilmeleri için inşa ettiklerini açıklıyor. Daha sonra ley hatları fikri ezoterik çevrelerde popüler hale gelince, bu ley hatlarının enerji yolları olarak kullanıldığı teorisi geliştirildi.

Zamanla, ley hatlarını açıklamak için farklı türden komplolar önerildi, ancak özünde ley hatları, farklı alanlar arasındaki doğrusal bağlantıdır. 

Ley Hatlarının Tarihi 

Ley Hatları, Enlem ve Boylam, Arzu Yolları ve Ejderha Yolları 

Dünyada gezinmek için düz çizgilerin kullanılması fikri yeni bir şey değil ve kesinlikle ley çizgileriyle sınırlı değil. En bariz örneklerden biri, Dünya üzerindeki mesafeleri ölçmenin bir yolu olarak kullanılan enlem ve boylam çizgileridir. 

Organik olarak meydana gelen bir başka benzer hat sistemi depatika yolları sistemidir. Patika  yolu, bir yolun sık kullanılmasıyla ortaya çıkan, doğadaki insan ya da hayvan yaya trafiğinin aşınmasıyla oluşan bir yoldur.

Patika yolları genellikle bir yerden diğerine, hatta asfalt yolların ve kaldırımların ötesindeki en kolay yolu temsil eder.

Peki ley Hatlarının bu bilimsel ölçümlerle ve patika yollarıyla ne alakası var? 

Ley Hatları önceki iki örneğin ortasında bir yere düşüyor. Ley çizgisine inananlar, bunların dünyada gezinmeye yardımcı olan meşru yollar veya bağlantılar olduğunu düşünüyor.

Daha ezoterik inananlar ise ley Hatlarının doğası gereği mistik bir şey olduğunu düşünüyorlar. Ley Hatları  düz olduğundan ve yer işaretlerini birbirine bağladığından, bazı patika yollarının neden önerilen ley hatlarıyla benzer yerlere çıkabileceğini anlamak kolaydır. 


Türkiye ley hatları nerede?
LEY HATLARI

Son bir proto ley hattı örneği, "Ejderha Yolları" ya da orijinal adıyla akciğer mei'dir . Bu eski Çin konsepti, merkezi bir kaynaktan veya Ejderhanın Kalbinden gelen enerji yollarını haritalandırıyordu.

Bu enerji yolları, ley hatları gibi düzdü ve nerede olduklarını belirtmek için inşa edilmiş taş işaretler ve anıtlar vardı.

Ley Hatlarının İlk Keşfi

Ley hatlarına isim verilmeden önce, tarihi açıdan önemli ve kutsal yerlerin birbirine bağlanması fikri öne sürülmüştü. 1846'da Rahip Edward Duke, bu sitelerin kasıtlı olarak doğrusal olarak bağlantılı yollar üzerine inşa edildiğine inandığını yazdı.

Daha sonra Almanya'da bu simge yapıların ve anıtların varsayımsal doğrusal bağlantısı araştırıldı. 1909'da Alman arkeolog Wilhelm Teudt bu olası bağlantıları incelemeye devam etti ve bu alanların astronomik veya dini kullanım için belirli yerlerde inşa edilmiş olabileceğini öne sürdü. 

Alfred Watkins, Eski Düz Yol ve Ley Hattı Rönesansı 

Ley hatları, Alfred Watkin'in 1925 tarihli The Old Straight Track adlı eserinde önerildiğinde bir isim kazandı ve halkın gerçek ilgisini kazandı 

Watkins'in adlandırdığı şekliyle "leyler", yazar tarafından ilk kez Britanya kırsalında arabasıyla giderken fark edildi. Özelliklerin birbiriyle düz bir çizgide sıralanma eğiliminde olduğunu görsel olarak tespit edebildi. 

Watkins bir iş adamıydı ama aynı zamanda arkeolojiye de ilgi duyuyordu . Bu düz çizgilerin ticaret yolu olarak kullanılacağını öne sürdü.

Bu, eski çağlarda haritacılık ve haritacılık eksikliğini açıklayabilir . “Ley hatları” terimini, Eski İngilizcede açık alan veya çayır anlamına gelen “leah” kelimesine atıfta bulunarak türetmiştir. 

Bu büyüklükteki her yeni arkeolojik iddiada olduğu gibi, Watkin'in ley hatları teorisine karşı da diğer tarihçiler ve arkeologlar büyük bir karşı çıkışla karşılaştı. Görsel kanıtların yanı sıra bu antik yolların varlığını kanıtlayacak çok az şey vardı.

Öte yandan, ley hattı fikrinin hayranları da vardı ve onlar da bu fikri şiddetle onayladılar. 

Ley Hatlarının Mistisizmi 

Önemli anıtları, özellikle de Stonehenge gibi eski dinlerle ilgili olanları birbirine bağlayan temiz, düz çizgiler fikrinin yadsınamaz bir çekiciliği vardı .

Ley hatlarının popülaritesi, 20. yüzyılın ikinci yarısında Yeni Çağ hareketi ile yeniden canlandı. Ley çizgilerini ruhsal enerjiye giden yollar olarak açıklama fikri benimsendi . 

Mistik şifalardan UFO'lara kadar her şey 1960'lardan yüzyılın başına kadar ley hatlarına bağlıydı. Konuyla ilgili çok sayıda kitap yayınlandı ve jeomancerlar ve radyestistler gibi her türden sahte bilim adamı, bu ley hatlarını takip edip onlarla bağlantı kurabildiklerini iddia etti. 

Alfred Watkins'in ley çizgisi teorisine olan bu yeni yaygın ilgiye rağmen, gerçek bilim adamları tarafından konuya çok az ilgi gösterildi. En başından itibaren ley çizgileri yoğun bir şüphe uyandırdı ve karışıma  yeni bir mistisizm eklenmesi, çizgileri daha da uç bir teoriye dönüştürdü.

Ley Çizgileri Bilimi 

Modern zamanlarda ley çizgileri sahte bilimin alanına sıkı sıkıya bağlıydı. Yer işaretlerinin ve doğal özelliklerin bazı durumlarda doğrusal olarak düzenlenmesine rağmen, bilim adamları bu yerleşimlerin tamamen tesadüfi olduğunu savunuyorlar.

Önerilen ley hatlarının mümkün olabilmesi için ormanların temizlenmesi gerekiyordu. Bu, eski insanlar için son derece zor olurdu. 

Ley hattı kullanımının imkansızlığına ek olarak Büyük Britanya, tarihi açıdan önemli alanlar için sıcak bir noktadır. Bu, birinden diğerine giden düz bir çizginin olasılığını ortalamanın üzerinde kılar.

Bilim adamları ve arkeologlar, telefon kulübelerinden pizza restoranlarına kadar her şeyin “ley hattı haritalarını” yaparak bunu kanıtladılar. Bu, bilim camiasına ve kamuoyuna ley çizgilerinin ne kadar kolay açıklanabileceğini gösterdi. 

Her ne kadar ley hatları fikri kesin bir şekilde ortadan kaldırılmış olsa da, özellikle fantazi medyasında bunlara hala ciddi bir ilgi var. Bu süregelen hayranlık, ley çizgileri mevcut olmasa bile fikirlerinde hâlâ bir miktar sihir bulunduğunu kanıtlıyor.

Referanslar 

“Ley hatları: Birleşik Krallık'ın gizemli antik yolları”, Bel Jacobs

https://www.bbc.com/culture/article/20221102-englands-mysterious-ancient-pathways

“Ley Lines'ın Bilgisi ve Cazibesi,” Benjamin Radford

https://www.livescience.com/41349-ley-lines.html


Bilgi paylaştıkça artar

Yorum Gönder

0 Yorumlar